Poslanci sa sporili s predsedom PSK o zásady hospodárenia s majetkom

05.02.2004 Celý región

Zastupiteľstvo Prešovského samosprávneho kraja (PSK) na svojom zasadnutí 3. februára v Prešove prijalo zásady hospodárenia a nakladania s majetkom PSK. Podľa...
Zastupiteľstvo Prešovského samosprávneho kraja (PSK) na svojom zasadnutí 3. februára v Prešove prijalo zásady hospodárenia a nakladania s majetkom PSK. Podľa vôbec prvej takejto smernice bude môcť krajský parlament schvaľovať napr. poskytnutie pôžičky nad 250 tisíc Sk. Za upravený návrh uznesenia hlasovalo 52 členovia parlamentu, traja sa zdržali a nikto nebol proti.

Rozprava priniesla ostrú výmenu názorov. Predseda Peter Chudík kritizoval viaceré pozmeňujúce návrhy predovšetkým z radov poslaneckého klubu Ľudovej strany - Hnutia za demokratické Slovensko (ĽS - HZDS). Charakterizoval ich ako snahu obmedzovať mu právo pri narábaní s majetkom PSK, navyše predložené návrhy skomplikujú a zbyrokratizujú celý proces narábania s majetkom. \"Bol som občanmi zvolený priamo, tak ako poslanci, mám tiež svoju zodpovednosť a nebudem rozhodovať len o maličkostiach, \" vyhlásil. Chudíka zvolili za HZDS, ale v roku 2003 prešiel do Ľudovej únie. Napokon sa návrhová komisia zaoberala návrhom na uznesenie asi dve hodiny, čo sa na doterajších šestnástich zasadnutiach krajského zastupiteľstva nikdy nestalo.
Ján Dobrovič (poslanecký klub ĽS - HZDS) a Pavol Tarcala (Kresťanskodemokratické hnutie) napr. navrhli zmenu pôvodného uznesenia a pri hlasovaní prešlo, že darovanie nehnuteľného majetku PSK je neprípustné. Poslanci schválili Tarcalov návrh, aby zastupiteľstvo zaviedlo vecné bremeno pri predaji nehnuteľného majetku PSK. Do zásad sa dostal aj návrh Michala Gondeka (Strana demokratickej ľavice) zverejňovať oznámenia o predaji nepotrebného nehnuteľného majetku PSK nielen na internetovej stránke PSK, ale aj v regionálnej tlači.
V interpelácii poslanec Štefan Ladičkovský (ĽS - HZDS) požiadal o správu o základných atribútoch v roku 2003 uzavretých 333 nájomných zmlúv úradom PSK na majetok PSK a o ďalších 84 zmluvách, ktoré sú vo vybavovaní.
Poslanci tiež súhlasili s predajom areálu bývalej detskej ozdravovne v Šarišskom Štiavniku, okres Svidník víťazovi realizovaného ponukového konania - živnostníkovi Miroslavovi Kosturskému za 3, 888 milióna Sk. Poverili Chudíka rokovať s primátorom mesta Veľký Šariš o možnostiach participácie PSK na modernizácii tamojšej kolkárne. Sám predseda navrhoval majetkový vstup PSK, napokon svoj návrh stiahol, pretože viacerí poslanci ho kritizovali, že nedáva ho v písomnej podobe a predkladá priamo počas rokovania.

(jj)
 

Vyberte región